Dit brood is weliswaar niet zo vetrijk als de Franse brioche maar dankt toch ook zijn heerlijk discrete smaak aan de boter tegenover de relatief kleine hoeveelheid suiker.
Men kan het zowel in open als gesloten broodblikken bakken. Gesloten broodblikken geven mooi vierkante sneden, maar men moet dan wel de juiste hoeveelheid deeg per blikvolume respecteren (*).
Recept
voordeeg
1000 gr. tarwebloem (12/680)
130 gr. melk
130 gr. water
3 eieren
80 gr. gist
overige
100 gr. suiker
17 gr. zout
250 gr. boter
____________
1836 gr. totaal
Werkwijze
- Een voordeeg maken met een deel van de bloem, alle gist, melk en eieren (zoals pannenkoekendeeg) en 20 min. laten gisten.
- De overige bloem en ingrediƫnten mengen en glad kneden (de zacht gemaakte boter pas halverwege het kneden ondermengen) en 15 min. laten rijzen.
- Het deeg verdelen volgens grootte van de bakvormen (*), opbollen en 15 min.laten rijzen.
- De deegstukken langwerpig opmaken en met de naad naar onder in de gesmeerde blikken leggen, doreren. Broodblikken met deksels nu sluiten.
- 60 min. laten rijzen.
- Afbakken: 35 Ć 40 min aan 210°C.
- Volgens de grootte van de blikken:
- Neem 700 gr.deeg voor gesloten blikken van 8x8x40cm (BxHxL).
- In open blikken van 8x8 cm (BxH) mag men 18 gr. deeg nemen per lopende cm bliklengte.